Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Dostępność
nieokreślona
(1)
Placówka
Starachowice - wypożyczalnia
(1)
Autor
Kempisty Jadwiga
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Leczenie
(1)
Odżywianie
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Leczenie żywieniem / Jadwiga Kempisty, [Urszula A. Chorzępa]. - Wyd. 4 uzup. - [Wrocław] : Jadwiga Kempisty, 2014. - 186 s. ; 21 cm.
Symbol UKD: 613.2 615.85
Na okł.: Źródło życia i zdrowia.
Bibliogr.
Autorka niniejszej książki jest lekarzem z ponad 40-letnią praktyką. W swojej działalności lekarskiej łączy różnorodne metody leczenia naturalnego jak: ziołolecznictwo, akupunktura, akupresura, homeopatia klasyczna z najnowszymi osiągnięciami medycyny światowej. Całość uzupełnia szczegółowo opracowanym programem zdrowego żywienia. Naczelną zasadą stosowaną przez autorkę jest wieloaspektowe podejście do pacjenta, czyli traktowanie organizmu jako całość (holizm). Podejście holistyczne jest sposobem ujęcia problematyki niniejszej książki. Co za tym idzie - nie leczy się np. wątroby, ucha czy kolana, lecz cały organizm. Autorka twórczo wykorzystuje tradycyjne i doświadczenia z zakresu zdrowego żywienia oraz lecznictwa pochodzące z rozmaitych kultur, między innymi chińskiej, żydowskiej, staropolskiej, łącząc je wszystkie z najnowszymi osiągnięciami medycyny molekularnej. Od wielu lat mówiła i pisała o odbudowie prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Robi to przy pomocy żywych szczepów bakteryjnych dobranych odpowiednio do wieku i schorzeń. Urszula Chorzępa (specjalista medycyny rodzinnej) interesując się najnowszymi osiągnięciami nauki zwłaszcza w zakresie odżywiania, jednocześnie docenia zalety tradycyjnych metod leczenia jak na przykład ziołolecznictwo, homeopatia, medycyna wschodu, usiłując znaleźć dla nich naukowe wyjaśnienia. Spis treści: rozdział 1 - Ogólne zasady żywienia rozdział 2 - Przewód pokarmowy rozdział 3 - Zegar biologiczny człowieka rozdział 4 - Technika jedzenia rozdział 5 - Łączenie pokarmów rozdział 6 - Nieprawidłowe nawyki żywieniowe rozdział 7 - Odbudowa przewodu pokarmowego rozdział 8 - Estrogeny rozdział 9 - Odżywianie w otyłości rozdział 10 - Choroba wrzodowa żołądka rozdział 11 - Kalorie czy energia? rozdział 12 - Leczenie chlorofilem rozdział 13 - Makro i mikroelementy rozdział 14 - Medycyna ziarna rozdział 15 - Leczenie akupunkturą rozdział 16 - Akupresura rozdział 17 - Kalendarz żywieniowy dla Europy Środkowej rozdział 18 - Płyny uzupełniające rozdział 19 - Cholesterol rozdział 20 - Poznaj swój organizm i zaufaj mu rozdział 21 - Prawdy i mity rozdział 22 - Kilka uwag o kuchni, parę uwag na temat trawienia rozdział 23 - Kilka uwag o kuchni rozdział 24 - Badania naukowe czy medycyna przyszłości? rozdział 25 - Epigenetyka - nowe informacje na temat odżywiania rozdział 26 - Neurogastroenterologia rozdział 27 - Terroryzm dietetyczny rozdział 28 - Proste i skuteczne rozdział 29 - Przepisy na słodycze
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Starachowice - wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 41068
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej